Assalamualaikum w.b.t,
Bulan puasa kali ni, aku teringin nak makan kuih cara manis ni..Masih segar di ingatan, ini lah kuih tempatan pertama yang aku buat masa Kemahiran Hidup - ERT dlu...masa tu, bangga teramat rasa berjaya buat kuih, padahal kuih sempoi je...tapi, sempoi pun, nak buatnya tak sesempoi yang disangka..nak keluarkan dari acuan tu yang aku rasa berpeluh peluh...hehe...tapi bila siap....nikmatnya...tambah kalau makan panas-panas...
Resepi ni aku dapat dari ibu aku, tapi sebenarnya takde la ikut seratus peratus..resepi die jenis yang boleh agak-agak secukup rasa....
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Garam secukup rasa
Gula pasir, sebagai inti
Sedikit minyak masak
1. Cuci dan potong daun pandan, kemudian blend dengan santan, tapis dan tambah pewarna hijau. Campurkan tepung gandum, telur dan kacau dengan whisk hingga sebati, dan tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi.
Masa aku ambil gambar ni, da setengah da aku buat. |
3. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung dan tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Bila da suku masak, letakkan gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup acuan dengan tudung periuk. Biarkan hingga kuih masak menjadi pucat dan tidak melekat.
4. Keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Sapu minyak tiap kali korang tuang batter.
Taraaa...
Da lama tak buat, ada cacat cela nye..lubang-lubang tu hasil aku korek dgn lidi nak keluarkan dari acuan |
No comments:
Post a Comment